LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

torek, 3. mar 2020

Anketa na temo energetski pregledi v malih in srednje velikih podjetjih

Pozdravljeni,

Pred vami je ANONIMNA anketa  na temo energetski pregledi v malih in srednje velikih podjetjih. Čas trajanja: 5 minut.

več o tem

četrtek, 28. nov 2019

Partnerski sestanek projekta INNOVEAS v Ljubljani

Lokalna energetska agencija Gorenjske je gostila sestanek partnerjev projekta INNOVEAS, ki poteka pod okvirjem programa Horizon 2020.

več o tem

ponedeljek, 18. nov 2019

Drugo partnersko srečanje projekta SECAP

Dne 12. 11. 2019 je v Benetkah potekal 2. sestanek projektnih partnerjev SECAP. Ogledali smo si posledice podnebnih sprememb na terenu, saj se je ravno v času našega obiska morska gladina nadpovprečno dvignila in poplavila ulice Benetk. več o tem

petek, 25. okt 2019

Začel se je projekt TRECE (Erasmus+)

Dne 21.10. in 22.10. 2019 je bil v Valenciji, Španija izveden prvi sestanek partnerjev projekta TRECE (okrajšava za ime projekta »TRaning for Energy Consumers  Empowerment). Projektni partnerji so iz Španije, Romunije, Grčije, Bolgarije in Slovenije. Gre za manjši pilotni projekt programa Erasmus+, Strateška partnerstva, ki bo trajal dve leti.več o tem

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Energetsko knjigovodstvo

Energetsko knjigovodstvo je učinkovito orodje za zmanjšanje stroškov porabe energije. Stroka je enotna, da je tak sistem ekonomsko najučinkovitejši ukrep. Velikokrat zmanjka denarja za večje investicije, prav tako vračilne dobe investicij ponavadi znašajo več kot 10 let. Energetsko knjigovodstvo ob pravilni uporabi lahko zmanjša porabo energije do 15 % in doseže vračilno dobo 3–5 let.

Država je zato v energetskem zakonu uvedla obvezno energetsko knjigovodstvo za objekte z uporabno površino nad 500 m2. Lokalne energetske agencije so zato pristopile k uvedbi teh sistemov za občinske stavbe. Zelo dobre rezultate na tem področju ima trenutno mariborska agencija ENERGAP, ki spremlja vse objekte v občini Maribor.

V LEAG smo mnenja, da je samo energetsko knjigovodstvo preozek pojem. Treba je razmišljati ne le o spremljanju porabe, temveč si tudi postaviti cilje ter jih mesečno ali dnevno spremljati. To je osnova ciljnega spremljanja rabe energije. Na objektih z veliko porabo energije je ekonomsko upravičeno postaviti merilnike, ki pokažejo vzroke za odstopanja. Merilniki omogočajo, da lahko upravljavec ob napaki ukrepa takoj, še preden nastanejo stroški zaradi npr. puščanja vode, nepravilne regulacije itd.

Kaj omogoča energetsko knjigovodstvo?

  • Ciljno spremljanje rabe energije z BAT tehnikami (Best Available Technic).
  • Spremljanje do 40 kazalcev učinkovitosti rabe energije.
  • Spremljanje rabe energije na stopinjski dan. Vsi vemo, da so zime v različnih letih različno mrzle. S podatki meteorološkega zavoda si pomagamo, da okoljske vplive preračunamo ter postavimo temeljne energetske kazalnike objekta, ki so odvisni samo od načina uporabe stavbe ter lastnosti stavbe.
  • Določanje organizacijskih ukrepov. To so poceni ukrepi, ki so namenjeni obnašanju uporabnikov. Prepogosto odpiranje oken, vrat, nepravilna regulacija ogrevalnega sistema, neugašanje luči so drobne nepozornosti, ki povečajo rabo energije.
  • Določanje investicijskih ukrepov. V mnogo objektih je že znano, kaj je potrebno zamenjati. Naša naloga pa je, da so izbrani elementi tudi energetsko učinkoviti, poleg tega svetujemo nabor kakovostnih arhitektov, izvajalcev, projektantov.
  • Energetsko knjigovodstvo je osnova za pogodbeno zmanjšanje stroškov energije. Ta v tujini pogosta praksa pri nas zaenkrat ni izvedljiva zaradi zapletene zakonodaje in nerazumevanja s strani finančnega ministrstva.
  • Predstavlja dober pripomoček za energetski pregled stavbe, saj zmanjša čas in stroške energetskega pregleda.

 

 

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija