LEAG
- Lokalna energetska agencija Gorenjske
Slovenski trg 1, 4000 Kranj
Tel: 059 92 49 74
e-mail: info@leag.si

novice

torek, 3. mar 2020

Anketa na temo energetski pregledi v malih in srednje velikih podjetjih

Pozdravljeni,

Pred vami je ANONIMNA anketa  na temo energetski pregledi v malih in srednje velikih podjetjih. Čas trajanja: 5 minut.

več o tem

četrtek, 28. nov 2019

Partnerski sestanek projekta INNOVEAS v Ljubljani

Lokalna energetska agencija Gorenjske je gostila sestanek partnerjev projekta INNOVEAS, ki poteka pod okvirjem programa Horizon 2020.

več o tem

ponedeljek, 18. nov 2019

Drugo partnersko srečanje projekta SECAP

Dne 12. 11. 2019 je v Benetkah potekal 2. sestanek projektnih partnerjev SECAP. Ogledali smo si posledice podnebnih sprememb na terenu, saj se je ravno v času našega obiska morska gladina nadpovprečno dvignila in poplavila ulice Benetk. več o tem

petek, 25. okt 2019

Začel se je projekt TRECE (Erasmus+)

Dne 21.10. in 22.10. 2019 je bil v Valenciji, Španija izveden prvi sestanek partnerjev projekta TRECE (okrajšava za ime projekta »TRaning for Energy Consumers  Empowerment). Projektni partnerji so iz Španije, Romunije, Grčije, Bolgarije in Slovenije. Gre za manjši pilotni projekt programa Erasmus+, Strateška partnerstva, ki bo trajal dve leti.več o tem

petek, 14. jun 2019

Energetsko najbolj prodorne občine leta 2019 so Poljčane, Bled in Ljubljana

V Ljubljani so danes na konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji malih občin je zmagala Občina Poljčane, v kategoriji srednje velikih Občina Bled, v kategoriji mestnih občin pa Mestna občina Ljubljana.

več o tem

prijava na novice


Želiš prejemati aktualna obvestila na svoj e-naslov?
Prijavi se!
rotatorrotatorrotatorrotatorrotator

Nasveti za pisarne

Računalnik
Tiskalnik
Računalniško omrežje
Fotokopirni stroj
Ostala oprema

Računalnik

Tudi če je oprema v načinu pripravljenosti, še vedno porablja precej elektrike. Izključite jo, če ni v uporabi dlje kot pol ure.

Prepričajte se, da imate na svojem računalniku omogočeno varčevanje z energijo (Power save). Eden najpogostejših standardov »Energy Star« omogoča računalniku, da deluje z minimalno močjo in za delovanje potrebuje le 15 W. Za delovanje potrebuje 60 % manj elektrike kot sicer.
 
Delovanje v varčnem načinu pa se ne nanaša na ohranjevalnike zaslona. Ohranjevalnik zaslona preprečuje, da bi statična slika povzročila okvare zaslona. V resnici pa je ohranjevalnik zaslona kar precejšen porabnik elektrike. Zato je pomembno, da si nastavimo temen ohranjevalnik zaslona, saj lahko tako privarčujemo 7,5 W ali približno 1 EUR na vsakih 24 ur.  

Izberite temna ozadja za vaš zaslon. Temno ozadje porabi približno 25 % manj energije kot svetla ozadja. 

Računalnik ima zelo nizek faktor moči (okoli 0,53). V stavbah, kjer je računalnikov veliko, je smiselna uporaba banke kondenzatorjev, s katero premaknemo faktor moči in zmanjšamo jalovo moč. 

Novi računalniki uporabljajo strojno opremo, ki deluje na 3,3 V namesto na 5 V. Zaradi tega se poraba zmanjša od 40 do 50%.

Prenosni računalniki so najbolj energijsko učinkoviti računalniki. Njihovi LCD zasloni porabijo precej manj energije kot običajni zasloni z katodno cevjo. Prenosni računalniki porabijo 10 % manj energije kot običajni.

Tiskalnik

Izključite vaš tiskalnik, ko ga ne uporabljate.

Če kupujete nov tiskalnik, se prepričajte, da omogoča nastavitve porabe. Tako boste lahko nadzorovali njegovo porabo. Običajni tiskalniki lahko porabijo tudi do 442 W, medtem ko se v mirovanju poraba zmanjša na 45 W.

Energijsko učinkoviti tiskalniki zmanjšajo rabo energije v mirovanju za 50 %.

Prihranite energijo in papir – uporabite funkcijo za dvostransko tiskanje.

Laserski tiskalnik porabi precej več energije kot brizgalni ali iglični tiskalnik. Slednja porabita 95 % manj energije kot laserski.

Računalniško omrežje

Zmanjšajte število strežnikov v omrežju. Tako boste zmanjšali električno porabo in stroške vzdrževanja.

Priključite čim manjše število tiskalnikov na čim manjše število strežnikov.

Fotokopirni stroj

Fotokopirni stroj je največji porabnik elektrike v pisarni (v delovanju okoli 1 kW). Če ima vaš fotokopirni stroj možnost varčnega delovanja, to nastavite s pomočjo vašega sistemskega administratorja.

Izključite fotokopirni stroj, ko odhajate iz pisarne. To vam ne vzame niti minute, vendar lahko na ta način precej prihranite.

Ostala oprema

Nekateri računalniki imajo vgrajene faks-modeme in lahko pošljejo faks brez tiskanja. Na ta način lahko prihranite energijo in papir.

Nove energijsko učinkovite faks naprave imajo nižjo porabo in možnost varčnega delovanja.

Toplotni faks porabi manj energije kot laserski, vendar pa je toplotni papir dražji od običajnega in sčasoma zbledi.

Integrirani sistemi, ki vključujejo tiskanje, skeniranje, faksiranje in kopiranje, so prikazani v študiji primerov.

anketa

ponedeljek, 5. nov 2018

Ali ste kdaj koristili subvencije Eko sklada?
Arhiv anket

EMA

MO Kranj

Napaja nas modra energija